solanka do peklowania ryb

Kubek!

Temat: plany
Jędruś może jestem konserwatystą ale stosuję tylko sól kamienną nie jodowaną. Bywało, że trzymałem rybki i po 18 godzin w solance. Najczęściej jednak czas peklowania to była noc, czyli 10-12 godzin. Co do temperatury się nie wypowiadam, nigdy jej nie sprawdzałem. Solanka 10-12,5 Be w zależności od wielkości ryb. Im rybki większe tym dawałem większe stężenie soli. PZDR
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1517



Temat: Solanka
Witam Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie solanki. Robicie ją z przegotowanej wody czy z surowej? Ja zawsze robię solankę z wody kranowej. Tak do serów jak i do mięs oraz ryb. Nigdy nie robiłem z przegotowanej. Wodę biorę z własnej studni 20m. Nigdy nie było problemów z soleniem i peklowaniem.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2426


Temat: solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)
Czy ryby lepiej peklować w peklosoli albo nie w peklosoli? do ryb nie ma sensu używać peklosoli do niedużych ryb (np pstrągi) sprawdzoną dla wielu osób jest solanka 1kg soli na 10litrów wody, peklowanie dobę
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2590


Temat: Jak wynaleziono konserwy?
... przedpola europejskiego sukcesu. Jego konserwy – proponował nawet pierwsze gotowe potrawy, jak na przykład rybę w sosie winnym – objechały cały świat. Dotarły nawet na biegun południowy na pokładzie szkunera L'Uranie,...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=221


Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Kubek!